• Newsletter
  • Contacte

Edició 2018 Descarrega la memòria 2018

Barcelona Gallery Weekend 2018

La quarta edició del Barcelona Gallery Weekend (26 al 30 de setembre de 2018) ha comptat amb la participació de 28 galeries al programa general, més de 50 artistes en total i 5 espais urbans singulars per les intervencions artístiques del programa paral·lel Composicions (comissariat per segon any consecutiu per Glòria Picazo i Alexandra Laudo).

Les galeries participants han ofert una nodrida agenda d'activitats als seus espais, com a trobades amb els artistes, visites guiades, xerrades, performances, concerts, i esmorzars.

Per la seva quarta edició, el BGW ha estrenat un lloc de trobada, informació, relaxació i connexió amb l’esperit mateix de l’esdeveniment obert als convidats i a tota la ciutadania. Ubicat a la Sala D'Arts Combinatòries de la Fundació Antoni Tàpies, el BGW Village va ser l'espai on recollir els materials informatius, conèixer els organitzadors, prendre un cafè, citar els amics i descansar una estona abans de continuar les rutes per les galeries.

El BGW2018 va oferir per primera vegada Artévete, un programa dirigit a totes les persones apassionades de l'art que vulguin començar a adquirir obres o que s’ho volen començar a plantejar i que s'articula mitjançant visites guiades a galeries, trobades amb col•leccionistes que ens expliquin les seves experiències i activitats socials amb la finalitat d’intercanviar opinions.

BGWVillage2018_3

La Fundació ARCO ha renovat el seu compromís amb l'art patrocinant els ArcoGalleryWalk, unes visites gratuïtes als espais expositius realitzades per guies expertes del context artístic de la ciutat.

En aquesta quarta edició del BGW han col·laborat vint entitats, oferint accés gratuït als professionals acreditats i algunes de les quals han obert les seves portes a visites privades.

Els col·laboradors d'aquesta edició han estat:

Arts Santa Mònica / Blueproject Foundation / CaixaForum / Casa Vicens / CCCB - Centre de Cultura Contemporània de Barcelona / Centre d’Art Tecla Sala / Fabra i Coats / Fundació Antoni Tàpies / Fundació Arranz-Bravo / Fundació Catalunya - La Pedrera / Fundació Fotocolectània / Fundació Joan Miró / Fundació Suñol / Fundació Vila Casas / La Capella / La Virreina Centre de la Imatge / MACBA / Museu Nacional d’Art de Catalunya / Museu Picasso / Pavelló Mies Van der Rohe / Swab

Galeries participants

3 Punts / ADN Galeria / Àmbit Galeria d’Art / Ana Mas Projects / àngels barcelona / Arte Aurora Galería / Bombon Projects / Dada Objet Trouvé / Die Ecke arte contemporáneo / etHALL / Galeria Carles Taché / Galeria Contrast / Galería Cromo / Galeria Estrany-de la Mota / Galeria Joan Prats / Galeria Marc Domènech / Galeria Senda / Mayoral / L&B Gallery / N2 Galeria / Nogueras Blanchard / Palmadotze Galeria d’art / Pigment Gallery / ProjecteSD / RocioSantaCruz / Sala Parés / Tasneem Gallery / Zielinsky

Programa Composicions

Composicions és un programa d’intervencions produïdes especialment pel Barcelona Gallery Weekend en llocs insòlits, que complementen la programació d'exposicions en galeries. Les comissaries de l’edició 2018 han sigut, per segon any consecutiu Glòria Picazo y Alexandra Laudo.

La quarta edició del programa Composicions parteix, igual que les anteriors, del denominador comú de descobrir i donar a conèixer espais urbans singulars, tant públics com privats, que per la seva funció, per la seva especificitat o perquè just recentment s’han obert al públic, no formen part de l’imaginari col•lectiu. I per complir aquesta finalitat, el programa Composicions proposa a una sèrie d’artistes contemporanis realitzar projectes específics que posin de manifest tant els aspectes arquitectònics, espacials, urbans, etc., com els aspectes conceptuals i històrics que els caracteritzen. En aquest programa, el descobriment d'espais insòlits suposa tant un repte (perquè defugint els espais expositius convencionals es permet una obertura a tot un seguit de condicionants), com un enriquiment del resultat final.

En l’edició de 2018, un d’aquests espais és el de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona, els orígens de la qual es remunten a l’any 1764. Mariona Moncunill ha desenvolupat una proposta que pren com a punt de partida alguns dels llibres i dels instruments científics de la col•lecció d’aquesta entitat per parlar de l’evolució de les convencions científiques que han determinat els estàndards de mesura de l’espai i del temps.

Jaume Pitarch presenta a l’Edifici del Rellotge de l’Escola Industrial una instal•lació escultòrica sonora en la qual també vincula temps i espai, en aquest cas amb relació a la construcció de la memòria històrica. Contraposant el rellotge de la façana a un altre rellotge, l’artista fa un homenatge als treballadors de l’antiga fàbrica Can Batlló, que abans ocupava els terrenys de l’actual Escola Industrial.

Anna Dot i Aldo Urbano presenten a les Torres Venecianes una intervenció en què repassen la història mateixa d’aquestes edificacions, construïdes a imatge del campanar de Sant Marc de Venècia amb motiu de l’Exposició Internacional del 1929. Les diferències estètiques i conceptuals que existeixen entre aquestes dues torres i la torre veneciana original donen peu als artistes a reflexionar sobre les nocions de còpia, mirall i reflex.

Un altre dels espais d’aquesta edició és la Casa Vicens, la primera residència privada projectada per Antoni Gaudí, que ha estat recentment rehabilitada i oberta al públic. Glenda León hi presenta un vídeo que parla sobre la integració harmònica de l’ésser humà i la naturalesa, un tema que és també recurrent en l’arquitectura gaudiniana.

Des dels inicis de Composicions, l’Hospitalet de Llobregat s’ha sumat al projecte presentant al districte cultural una de les propostes artístiques del programa. En aquesta edició, l’artista Teresa Solar Abboud presenta a l’antiga Industrial Akroll una instal•lació escultòrica que evoca un paisatge marí intervingut per l’home, i en el qual l’horitzó és reinterpretat com a frontera.

Les cinc propostes ens conviden a descobrir o revisitar una selecció d’espais singulars de la ciutat a través de la conjunció de l’arquitectura, l’urbanisme i el llenguatge artístic contemporani.

Artistes participants i intervencions:

Glenda León, Cada respir (Terra), 2015
Artista representada per Galería Senda.
Casa Vicens, Carrer de les Carolines, 20

Mariona Moncunill, Infidel Meridià, 2018
Artista representada per Palmadotze.
Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona, La Rambla, 115

Jaume Pitarch, 2.200 minuts , 2018
Artista representat per àngels barcelona.
Recinte de l'Escola Industrial, Comte d’Urgell, 217

Teresa Solar, Línia de flotació, 2018
Artista representada per Galeria Joan Prats.
Industrial Akroll, Corominas 22-24, L’Hospitalet de Llobregat

Aldo Urbano i Anna Dot, | |, 2018
Artistes representats per Bombon Projects.
Torres Venecianes, Av. de la Reina Maria Cristina

Programa d'Adquisicions

El Programa d'Adquisicions està dirigit a fundacions i empreses privades que es comprometen a incorporar a les seves coleccions obres d’entre les exposades a les galeries participants. Donem les gràcies a la Blueproject Foundation, a Cuatrecasas i a la Fundació Vila Casas per confiar un any més en aquesta iniciativa i a LA PLACE per participar-hi per primera vegada:

BLUEPROJECT FOUNDATION
Marc Larré
Origen - Destino, 2018
Argila
25 x 18 x 21 cm
Galeria: etHALL

FUNDACIÓ VILA CASAS

26.-Viaplana 'SRS#2. 4' 2017 (baixa)

Vicenç Viaplana
Solo Recording Sessions #1.14, 2017 i
Solo Recording Sessions #1.14, 2017
Acrílic sobre paper serigrafiat
110 x 152 cm
Galeria: Galeria Marc Domènech

CUATRECASASPietro Capogrosso
Blau ataronjat, 2018
Oli sobre tela
77,5 x 64 cm
Galeria: L&B Gallery

LA PLACE_ARTSPACETeresa Solar
Todos sus ojos te miran, 2018
Bronze i llautó sobre peanya metàl•lica
110 x 25 x 20 / 100 x 25 x 20 cm
Galeria: Galeria Joan Prats

Crèdits

Un projecte de:
Art Barcelona

Amb el suport institucional de:
Ajuntament de Barcelona (ICUB)  /  Generalitat de Catalunya (ICEC)  /  Ajuntament de L'Hospitalet  /  Ministerio de Educación, Cultura y Deporte  /  Acción Cultural Española (AC/E) / Diputació de Barcelona

Agraïment institucional:
Ajuntament de Santa Margarida i els Monjos

Les següents entitats han col·laborat de diferents formes amb l'esdeveniment:
Abertis / Barcelona Global / BCN GIN / Calera Studio / Casa Protea / Casa Vicens Gaudí / Catalana Occidente / Dart Festival / Fundació Antoni Tàpies / Fundación ARCO / Fundació Catalunya Cultura / Gramona / Hangar / Hotels Derby Collection / Illy / IT Gallery / Jean Leon / KOYAC / La Vanguardia / Loop Bcn / MACBA / Moritz / Real Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona / Revista Beis / RSD Engineering / Swab / Vitra / Vulcano / Yurbban

Programa d'Adquisicions BGW2018:
Blueproject Foundation  /  Cuatrecasas  /  Fundació Vila Casas / La Place

Equip

Comitè executiu:
Àlex Nogueras  /  Ana Mas  /  Joan Anton Maragall  /  Quico Peinado  /  Vicky Cortina  /  Susanna Corchia

Oficina tècnica:
Susanna Corchia (directora)  /  Mariña Álvarez Pino (coordinadora)

Comissàries del programa paral·lel Composicions:
Glòria Picazo  /  Alexandra Laudo

Comitè assessor:
Antonia Mª Perelló (Conservadora i Cap de Col•lecció - MACBA) / Martina Millà (Àrea de Programació i Projectes – Fundació Miró) / Patricia de Muga (Directora – Galeria Joan Prats) / Quico Peinado (Co-Director – Galeria àngels barcelona) / Susanna Corchia (Directora – BGW)